دسته‌بندی مطالب

قوانینی که یک حسابدار باید بداند

قوانینی که یک حسابدار باید بداند

یکی از مشخصات بارز افراد موفق (از نظر جایگاه شغلی و اجتماعی و همچنین درآمد) در مرحله اول آشنایی و پس از آن تسلط کافی به قوانین و استانداردهای مرتبط به شغل خود می‌باشد. این مورد تاحدی مهم است که حتی گاهی باعث می‌شود شخصی با تجربه کاری بیشتر در قیاس با شخص کم‌تجربه‌تری که به قوانین آشنایی یا تسلط کافی دارد، در رتبه پایین‌تری قرار داشته باشد و حتی درآمد کمتری نیز نصیب وی شود.

این مورد در رشته حسابداری که ما در آن فعالیت داریم اهمیت بسیار بیشتری دارد و درصورتی‌که تمایل داشته باشیم در رتبه‌های بهتر و بالاتری در این رشته قرار داشته باشیم، باید از مهم‌ترین قواعد و قوانین موجود در این رشته اطلاع کافی داشته باشیم و …

ادامه مطلب »
دوره مالی چیست

دوره مالی چیست؟

مهم‌ترین معیار سنجش موفقیت واحدهای تجاری، مقدار سود به‌دست‌آمده توسط واحد تجاری در یک دوره مالی می‌باشد و مدیران واحدهای تجاری هم علاقمند به دانستن میزان سود واحدهای تجاری خود می‌باشند. بهترین راه برای تعیین دقیق میزان سود هر واحد تجاری، فروش کلیه دارایی‌های آن واحد، تسویه بدهی‌ها و در نهایت مقایسه مبلغ وجه باقی‌مانده با آورده‌های مالکان می‌باشد (این عمل تصفیه نامیده می‌شود).

انجام این روش به دلیل هزینه‌های بالا و همچنین جلوگیری از ادامه فعالیت شرکت که برای فعالیت تا مدت نامحدودی راه‌اندازی شده است، غیرقابل‌قبول و غیرمنطقی است. راه‌حل این مشکل تعیین میزان سود شرکت در دوره‌های زمانی مشخص، طی گزارشات مالی و …

ادامه مطلب »
ترازنامه چیست و چند نوع می باشد؟

ترازنامه چیست و چند نوع می‌باشد؟

ترازنامه یا بیلان یکی از مهم‌ترین گزارشات مالی است که وضعیت داریی، بدهی و سرمایه یک واحد تجاری را در تاریخ مشخصی نمایش می‌دهد. به توصیف دیگر با توجه به این که ترازنامه وضعیت مالی شرکت را در یک زمان معین نمایش می‌دهد، می‌توان آن را مانند یک تصویر از وضعیت واحد تجاری نیز معرفی نمود.

انواع ترازنامه: ترازنامه را می‌توان به دو شکل ارائه نمود …

ادامه مطلب »
انواع سرفصل های حسابداری

انواع سرفصل های حسابداری

در حسابداری، برای رعایت استاندارها، سهولت ثبت رویدادهای مالی و تهیه گزارشات مناسب، از عناوینی استفاده می‌شود که هریک نشان‌دهنده میزان تغییر ایجاد شده در وضعیت مالی شرکت یا شخص می‌باشند. این نوع عناوین اصطلاحا “حساب” نامیده می‌شوند. با توجه به نوع حساب‌ها و ویژگی‌هایی که دارند آن‌ها را در گروه‌های متفاوتی طبقه‌بندی می‌کنند که در این مقاله به‌صورت کامل این گروه‌بندی‌ها را توضیح می‌دهیم.

نکته قابل ذکر در این گروه‌بندی‌ها این است که با توجه به میزان جزئیاتی که حساب‌ها ارائه می‌دهند، در سطوح گوناگونی قرار می‌گیرند. سطوح بالاتر سرفصل‌ها، حاوی اطلاعات کلی‌تری نسبت به سطوح پایین‌تر می‌باشند و …

ادامه مطلب »
بستن حساب

بستن حساب

به طور کلی عملیات حسابداری در دو دوره زمانی انجام می‌شود. در طول دوره مالی و در پایان دوره مالی. قسمت اول که در طول دوره مالی انجام می‌شود، شامل جمع‌آوری کلیه اطلاعات مالی موسسه، تجزیه و تحلیل کلیه معاملات و عملیات مالی موسسه، ثبت کلیه معاملات و عملیات مالی موسسه در دفتر مالی، انتقال کلیه عملیات‌ها از دفتر روزنامه به دفتر کل است و بقیه عملیات در پایان دوره مالی انجام می‌شود.

بستن حساب‌ها به چه معنی است؟ با توجه به انتقال یا عدم انتقال مانده به سال بعد، حساب‌ها را می‌توان به سه دسته تقسیم کرد …

ادامه مطلب »

سند حسابداری و انواع آن

برای ثبت رویدادهای مالی در سیستم حسابداری، از نوعی فرم استفاده می‌شود که به آن “سند حسابداری” گفته می‌شود. اسناد حسابداری به دو نوع دستی و کامپیوتری موجود می‌باشند.

در نوع قدیمی و سنتی آن که در حال حاضر کاربرد بسیار کمی دارد، ابتدا سند خام، چاپ و پس از آن به‌صورت دستی نوشته می‌شد. ولی در سیستم‌های کامپیوتری، فرم خام آن توسط کامپیوتر نمایش داده می‌شود و سپس با استفاده از کامپیوتر، اطلاعات سند وارد می‌شود. نمونه هر دو نوع سند در ادامه قابل مشاهده است …

ادامه مطلب »
تهیه کاربرگ

تهیه کاربرگ

معمولا حسابدارها قبل از این که حساب‌ها را ببندند و صورت‌های مالی را تهیه کنند، ابتدا از فرمی به‌عنوان پیش‌نویس برای انجام اصلاحات و بستن حساب‌ها و اطمینان از صحت کار خود استفاده می‌کنند که به آن کاربرگ می‌گویند. حال به‌طور علمی و اساسی روش تهیه کاربرگ را توضیح می‌دهیم.

کاربرگ چیست؟ کاربرگ، فرم یا ورقه ستون‌بندی شده‌ای است که در پایان دوره مالی تهیه و در آن اطلاعات لازم برای اصلاح حساب‌ها، تهیه صورت‌های مالی و بستن حساب‌ها گردآوری می‌شود. کاربرگ به عنوان صورت‌های مالی اساسی و مدارک رسمی حسابداری نمی‌باشد و می‌توان اشتباهات را به‌راحتی در آن پاک و تغییر داد …

ادامه مطلب »
آشنایی با صورت حساب ها

آشنایی با صورت حساب ها

برای آشنایی با صورت‌ حساب‌ها ابتدا باید بدانیم که اطلاعات مالی در قالب سه صورت‌ حساب زیر تلخیص و گزارش می‌شوند.

1. صورت حساب سود و زیان 2. صورت حساب سرمایه 3. ترازنامه
صورت حساب سود و زیان چیست؟ برای آشنایی با صورت حساب‌ها ابتدا به صورت حساب سود و زیان می‌رسیم. صورت سود و زیان یک صورت مالی است که در آن درآمدها و هزینه‌های یک موسسه طی یک دوره زمانی معین، خلاصه و با یکدیگر مقابله می‌شوند و به رقم سود یا زیان دوره می‌انجامد …

ادامه مطلب »
هزینه و درآمد

هزینه و درآمد

تا اینجا با حساب‌های ترازنامه‌ای آشنا شدیم. اما در ارتباط با دو حساب اساسی یعنی هزینه و درآمد که بر روی سرمایه اثر می‌گذارند، صحبتی نکردیم. معمولا موسسات برای کسب سود عملیات انجام می‌دهند. فرمول محاسبه سود را هم اکثرا می‌دانید: سود = هزینه – درآمد

یعنی هرگاه ما از درآمدهای خود هزینه‌های انجام شده را کسر نماییم، سود را محاسبه نموده‌ایم. اما اگر هزینه‌های ما بیشتر ازدرآمدهای ما باشد …

ادامه مطلب »
تراز آزمایشی

تراز آزمایشی

تراز آزمایشی چیست؟ فهرستی از نام و مانده حساب‌های دفتر کل می‌باشد که معمولا در پایان هر ماه به‌منظور آزمون توازن مانده حساب‌های دفتر کل تهیه می‌شود و به‌عنوان مبنایی برای تهیه صورت‌های مالی مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابراین برای تهیه تراز آزمایشی، نام هر حساب و مانده آن را در یک ستون بدهکار یا بستانکار می‌نویسیم که در نتیجه باید جمع مانده حساب‌های بدهکار با جمع حساب‌های با مانده بستانکار برابر باشد.

تراز آزمایشی معمولا به دو شکل تهیه می‌شود: الف. تراز آزمایشی دو ستونی ب. تراز آزمایشی چهار ستونی. در ادامه به توضیح این دو می‌پردازیم …

ادامه مطلب »